Guggenheim Helsinki

Area : 18,520 sqm.
Location : Stockholm
Status : Competition
Team : Shridhar Rao, Prasant Behera, Sanchit Arora, Rajani Singh, Mudit Gupta ,Arushi Kalra, Rachita Malhotra  

r+d proposed a design for Guggenheim Museum such that the building stands in contrast as a result of the tensions between the past and present. It captures the essence of the past and present of the city in the form of views from various galleries and interconnected public spaces. In its own way, the architecture of the building either reflects the city or frames varied perspectives of the city for its patrons.

The museum digresses from its traditional nature of housing galleries to capture the city and become an environment that isn’t merely but of sympathetic and complementary relationships. The overall form of the museum breaks the traditional definition of building envelope to reorganize the functions of the museum in a contemporary form.

The function echo’s the drift in the present manifestation of functions in a built space in contrast to the traditional means. The museum is seen as a stage for interaction between art and performance. The public interface of the building is seen as an event space, with the galleries contained within as the event. The public events shroud the building which keeps the museum façade in a constant flux. Thus, the city becomes a backdrop for the museum to perform.

The rich culture of Helsinki is integrated and dispersed through the museum by reorganizing the programs to create architecture which is responsible and sensitive to its surroundings. With this diverse public program, the museum wants to becomes a destination which is shaped not by its icon but by its culture.

The new Guggenheim makes the city sentient of its being and takes over as the new Landmark for Helsinki in the Nordic Region. The museum marks the city and is suggestive of the Destination it is to become.